مواد اولیه تولید لاستیک و تایر چه موادی هستند؟

صنعت تولید لاستیک از قدیم‌الایام یکی از پیچیده‌ترین و مهم‌ترین صنایع در تمام دنیا بوده و همچنان هم هست. ساختار این جزء پرکاربرد خودرو، ترکیبی از مواد طبیعی، شیمیایی و معدنی است. بسته به نوع تایر تولیدشده و کاربرد آن در صنعت خودروسازی، این مواد با درصدهای متفاوت ترکیب می‌شوند و هرکدام نقش پررنگی در کیفیت محصول نهایی ایفا می‌کنند. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا مفصل درباره مواد اولیه تولید لاستیک یعنی انواع کائوچو، انواع فیلر و سایر عناصر شیمیایی صحبت کنیم.

برای خرید مواد اولیه لاستیک به‌صورت عمده از شرکت آماتیس راه تجارت ویرا، با شماره ۰۲۱۸۸۱۰۷۷۲۵ تماس بگیرید.

تاریخچه تولید لاستیک در دنیا

تاریخچه تولید لاستیک در دنیا

در گذشته‌های دور که خبری از لاستیک در شکل و ظاهر امروزی‌اش نبود، دور چرخ‌های فلزی یا چوبی کالسکه‌ها را با نوارهای چرمی می‌پوشاندند تا جلوی ضربه را بگیرد و نسبتا خاصیت ارتجاعی ایجاد کند. کمی بعد در میانه‌های قرن هجدهم، دانشمندان دریافتند که می‌توان با ترکیب لاستیک طبیعی و گوگرد، پلیمری با مقاومت مکانیکی بالاتر و چسبندگی بهتر به دست آورد. این رشته‌های درهم‌تنیده پلیمر به تایر و اندکی بعد به لاستیک های پنوماتیک تبدیل شدند که روی آنها خبری از آج نبود و کاملا یکدست بودند. رفته رفته روی سطح بیرونی لاستیک‌ها آج قرار گرفت تا چسبندگی و اصطکاک تایر با سطح جاده بیشتر شود. در میانه‌های قرن نوزدهم، اولین تایرهای رادیال ساخته و روانه بازار شدند تا همه آدم‌ها لذت رانندگی نرم و ایمن را تجربه کنند.

ساختار لاستیک تایر خودرو

از بیرون که به لاستیک‌ها نگاه می‌کنیم، یک لایه پلاستیک آج‌دار به نظر می‌رسند که روی رینگ خودرو نصب شده‌اند. شاید ندانید که هر تایر از چند قسمت اصلی تشکیل می‌شود:

  • زهوار تایر: زهوار تایر حلقه‌ای است که از پیوستن طناب‌های فولادی به هم تولید می‌شود و به لبه تایر چفت می‌شود تا جلوی لغزش تایر را هنگام چرخاندن چرخ بگیرد و از نشت هوا جلوگیری کند.
  • صفحه تقویتی یا لایه بدنه: صفحه تقویتی لایه‌ای است که از مواد لاستیکی و پارچه‌ای تهیه می‌شود تا قابلیت تحمل فشار داخلی تایر و نگه داشتن اجزای تشکیل‌دهنده لاستیک را در سرعت‌های بالا بیشتر کند.
  • اینر لاینر یا لایه داخلی: هوای محبوس‌شده در تایر بین لایه داخلی و فضای رینگ چرخ قرار می‌گیرد و برای حفظ فشار باد داخل تایر استفاده می‌شود.
  • طوقه یا بید: طوقه یک لایه انعطاف‌ناپذیر است که از ترکیب لاستیک سخت و مفتول‌های مسی ساخته می‌شود و کمک می‌کند تایر بادشده دور رینگ بچسبد و سرجای خود محکم بماند.
  • ساید وال: وظیفه دیواره جانبی این است که انعطاف تایر را در عبور از ناهمواری‌ها بیشتر کند و طوقه را به لایه‌های فوقانی بچسباند.
  • ترد: ترد لایه مستحکم و بیرونی تایر است که روی لاستیک قرار می‌گیرد و در تماس مستقیم با سطح جاده است. آج لاستیک نیز روی آن قرار می‌گیرد.
  • تسمه محافظ: تسمه‌ها برای استحکام و ثبات بیشتر آج تایر روی بدنه قرار می‌گیرند و لاستیک را در برابر ضربه، کشیدگی و مسافت پیموده مقاوم می‌سازند.

معرفی مواد اولیه تولید لاستیک در صنعت

در این بخش با نگاهی دقیق به بررسی مواد اولیه تولید لاستیک در صنعت می‌پردازیم و مهم‌ترین متریال‌هایی که در ساخت تایرها نقش پررنگی ایفا می‌کنند را بررسی می‌کنیم. فراموش نکنید که جدای از موارد زیر، ده‌ها مواد طبیعی و شیمیایی دیگر در تولید لاستیک به‌کار می‌روند و اینها پرکاربردترین متریال مورد استفاده به‌شمار می‌آیند.

کائوچو

کائوچوی طبیعی یکی از مواد اولیه تولید لاستیک

کائوچو اولین لاستیکی است که به دنیا معرفی شد و به‌عنوان یک لاستیک پرقدمت و مشهور در فرایند تولید لاستیک خودرو به‌کار می‌رود: کائوچوی طبیعی و کائوچوی مصنوعی.

کائوچوی طبیعی

کائوچو اولین بار از طبیعت به‌دست آمد و به یکی از اصلی‌ترین متریال‌ها در بخش تولید تبدیل شد. این متریال از شیرابه درخت هیوا یا هوا به دست می‌آید که بومی کشورهای جنوب شرقی آسیا مثل تایلند و اندونزی یا کشورهای آمریکای لاتین مثل برزیل هستند. این شیرابه به‌طرز ماهرانه‌ای از درخت برداشت می‌شود و خشک می‌گردد تا به ماده‌ای لاتکس مانند تبدیل شود. این ماده کائوچوی طبیعی نام دارد و عمده‌ترین مصرف آن در بخش آج لاستیک‌هاست. خاصیت کشسانی کائوچوی طبیعی به ‌شدت وابسته به سرما و گرمای محیط است.

برای خرید کائوچو طبیعی RSS و کائوچو طبیعی SMR به‌صورت عمده از شرکت آماتیس راه تجارت ویرا، با شماره ۰۲۱۸۸۱۰۷۷۲۵ تماس بگیرید.

کائوچوی مصنوعی

کائوچوی مصنوعی حاصل سنتز فراورده‌های نفتی است و نقش بسیار پررنگی در صنعت تولید لاستیک برعهده دارد. بخش عمده لاستیک موردنیاز در فرایند تولید تایر از کائوچوی مصنوعی تامین می‌شود تا شکل آن هنگام ساخت تغییرپذیر باشد، لاستیک نهایی از مقاومت خوبی برخوردار باشد و در برابر حرارت کمترین آسیب را ببیند. این خاصیت کائوچوی مصنوعی است که وقتی فشار از روی آن برداشته می‌شود، به حالت طبیعی خود بازگردد.

برای خرید کائوچو NBR، کائوچو SBR، کائوچو پلی 2-کلروبوتادین و کائوچو PBR به‌صورت عمده از شرکت آماتیس راه تجارت ویرا، با شماره ۰۲۱۸۸۱۰۷۷۲۵ تماس بگیرید.

انواع مواد پرکننده و تقویت کننده

مواد پرکننده و تقویت‌کننده از آن جهت در فرایند تولید لاستیک به کار می‌روند تا مقاومت و کارایی تایر را به‌قدر چشمگیری افزایش دهند. از پراستفاده‌ترین انواع فیلر در صنعت تولید لاستیک می‌توان به دوده، کربن سیاه و سیلیکا یا سیلیس اشاره کرد.

اگر کمترین دانشی پیرامون مواد اولیه تولید لاستیک داشته باشید، می‌دانید که یکی از مهم‌ترین اجزای به‌کار رفته در صنعت لاستیک‌سازی، دوده صنعتی است. افزودن این ماده تقویت‌کننده به ترکیبات ساخت لاستیک موجب افزایش مقاومت سایشی تایر و پرکردن فضاهای خالی میان روزنه‌های کائوچو می‌شود.

دوده صنعتی کربن سیاه

کربن سیاه به مواد تشکیل‌دهنده لاستیک اضافه می‌شود تا مقاومت سایشی لاستیک را بیشتر کند، جلوی ترک‌خوردن تایر را بگیرد و غلظت رنگ مشکی محصول نهایی را بالا ببرد. حدودا یک‌چهارم الی یک‌سوم ترکیبات لاستیک را کربن سیاه تشکیل می‌دهد.

برای خرید فیلر کربنات کلسیم، کائولن و دوده صنعتی 330 پارس و فیلر دوده 550 پارس به‌صورت عمده از شرکت آماتیس راه تجارت ویرا، با شماره ۰۲۱۸۸۱۰۷۷۲۵ تماس بگیرید.

سیلیکا یا سیلیس

این ماده تقویت‌کننده که ترکیبی از شن و ماسه است، از جمله مهم‌ترین مواد اولیه تولید تایر به‌شمار می‌رود که مقاومت محصول را در برابر خوردگی و پارگی بالا می‌برد، مقاومت غلتشی آن را کاهش می‌دهد و طول عمر بیشتری به آن می‌بخشد.

مواد شیمیایی (مثل گوگرد)

برای آنکه محصول تولیدشده قوام مطلوبی داشته باشد، از مواد شیمیایی مثل گوگرد در ترکیبات اولیه آن استفاده می‌شود. گوگرد تحت فرایندی به نام ولکانیزاسیون یا ولکانش، پلاستیک را به الاستیک تبدیل می‌کند تا محصول نهایی برای تماس با زمین از استحکام و انعطاف کافی برخوردار باشد.

انواع روغن لاستیک

انواع روغن لاستیک جهت بهبود جلوه یا کاربری محصول لاستیکی به‌کار می‌رود تا لاستیک تولیدشده را نرم و قابل پردازش کند. روغن‌های نفتی، گیاهی و مصنوعی جهت کاهش ویسکوزیته و تشدید روانش مخلوط در قالب بسیار پرکاربردند.

برای خرید روغن دی او پی DOP، روغن لاستیک 290 و روغن لاستیک 840 به‌صورت عمده از شرکت آماتیس راه تجارت ویرا، با شماره ۰۲۱۸۸۱۰۷۷۲۵ تماس بگیرید.

آنتی اکسیدانت

آنتی اکسیدانت

انواع آنتی‌ اکسیدانت‌ از لاستیک‌های طبیعی و مصنوعی در برابر اکسیداسیون و تخریب اکسیژن در دمای بالا محافظت می‌کند تا محصول نهایی دیرتر کهنه شود و سلامت خود را مدت‌زمان طولانی‌تری حفظ نماید

برای خرید آنتی اکسیدانت 4010، آنتی اکسیدانت 4020 و آنتی اکسیدانت TMQ به‌صورت عمده از شرکت آماتیس راه تجارت ویرا، با شماره ۰۲۱۸۸۱۰۷۷۲۵ تماس بگیرید.

شتاب دهنده

یکی دیگر از مهم‌ترین مواد اولیه لاستیک که به‌هیچ‌وجه نمی‌توان از ترکیبات این ماده حفظ کرد، شتاب‌دهنده است که با کوتاه‌کردن فرایند پخت لاستیک، تولید را به‌ لحاظ اقتصادی به‌صرفه‌تر می‌کند. همچنین کمک می‌کند تا محصول الاستومری در برابر فرسودگی حرارتی، پایداری بیشتری داشته باشد.

برای خرید شتاب دهنده CBS، شتاب دهنده MBT و MBTS و شتاب دهنده TMTD به‌صورت عمده از شرکت آماتیس راه تجارت ویرا، با شماره ۰۲۱۸۸۱۰۷۷۲۵ تماس بگیرید.

فعال کننده

از فعال‌کننده جهت بالابردن سرعت پخت لاستیک استفاده می‌شود. هدف بالا بردن کیفیت و سرعت واکنش گوگرد با پلیمر غیر اشباع است و رایج‌ترین فعال‌کننده‌ها در صنعت تولید لاستیک، اکسید روی (اکسید فلزی) و اسید استئاریک (اسید چرب) هستند.

برای خرید اسید استئاریک و فعال کننده اکسید روی به‌صورت عمده از شرکت آماتیس راه تجارت ویرا، با شماره ۰۲۱۸۸۱۰۷۷۲۵ تماس بگیرید.

محافظت ‌کننده

دلیل استفاده از محافظت کننده در روال تولید لاستیک خودرو، حفظ ثبات و پایداری در کنار مقاومت است. موادی مانند اکسیدان‌ها، موم‌ها و ضد ازونانت‌ها لابه‌لای مواد اولیه تولید لاستیک گنجانده می‌شوند تا اکسیژن و ازن موجود در هوا به راحتی قادر به تخریب و فرسایش لاستیک نباشند. همچنین برخی مواد محافظت کننده از اثرات ترک خوردن، سفید و بور شدن لاستیک جلوگیری می‌کنند یا اجازه نمی‌دهند محصول نهایی در برابر بخار آسیب‌پذیر باشد.

سیم یا تقویت کننده فلزی

سیم یا تقویت کننده فلزی داخل تایر

وجود سیم برای پیوند فیزیکی و شیمیایی قوی در ساختار لاستیک فوق‌العاده واجب است. تجربه نشان می‌دهد لاستیک‌هایی که در ساختار آنها از سیم یا تقویت‌کننده‌های فلزی از جنس برنز یا مس استفاده شده، کمربند شعاعی قوی‌تر و مقاومت و استحکام بیشتری دارند. این سیم‌های تقویت‌کننده مقطعی به شکل مربع یا ذوزنقه دارند و چند دور تابیده می‌شوند تا مجموعه سیم‌های طوقه را تشکیل دهند؛ در نهایت روی قسمت طوقه لاستیک قرار می‌گیرند که دقیقا به رینگ می‌چسبند. جنس سیم‌ها معمولا از فولاد و ابعاد و ضخامت آنها مشخص است.  

تقویت کننده پارچه یا نخ

استفاده از صنعت نساجی در تولید لاستیک بحث امروز و دیروز نیست. دلیل استفاده از انواع نخ پلی‌استر، نایلون، ریون و آرمید، کمک به استحکام،‌ مقاومت و در عین حال راحتی محصول نهایی است. علت دیگر استفاده از این ماده اولیه کمک به تحمل فشار باد داخلی و فشارهای بیرونی وارده به تایر است.

سایر عوامل و مواد اولیه تولید لاستیک و تایر

از دیگر موادی که در آمیزه لاستیکی با توجه به نیازهای خاص و موردی به کار می‌روند می‌توانیم به مواد سخت‌کننده، عوامل رهایش قالب، عوامل اسفنجی‌کننده، عوامل پرداخت سطح، عوامل بهبود دهنده بو، عوامل ضد میکروبی و ضد موریانه، ریکلیم و حلال‌ها اشاره کرد.

جمع‌بندی

روزانه افراد بسیاری در دنیا راهی سفرهای جاده‌ای می‌شوند و سلامتی و امنیت خود را به کیفیت لاستیک‌ خودروها می‌سپارند. بنابراین وظیفه ماست که تک‌تک اجزای تشکیل‌دهنده لاستیک را بشناسیم تا تصمیم‌گیری در مورد کیفیت انواع لاستیک و خرید مرغوب‌ترین نوع آن برایمان راحت‌تر باشد. در این مقاله تلاش کردیم مفصل درباره مواد اولیه مورد استفاده در صنعت تولید لاستیک صحبت کنیم و پرکاربردترین آنها را به شما معرفی کنیم. اگر در بخش تولید این صنعت فعالیت می‌کنید، ما در تیم آماتیس راه تجارت ویرا با سالیان سال سابقه خوش و اعتبار در زمینه عرضه مواد اولیه لاستیک خودرو در کنار شما عزیزان هستیم.

شما چقدر درباره مواد اولیه تولید لاستیک می‌دانید؟ مشتاق شنیدن نظرات و دانسته‌های ارزشمند شما عزیزان هستیم.

نوشتهٔ پیشین
مواد اولیه لاستیک در اصفهان
نوشتهٔ بعدی
خرید کائوچو در مشهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up