لاستیک خودرو حاصل ترکیب بیش از ۲۰۰ ماده اولیه است و در ساختار آن، دهها ماده طبیعی، شیمیایی و معدنی استفاده میشود. بخش عمده مواد اولیه لاستیک را کائوچو تشکیل میدهد؛ اولین شکل لاستیک که درحالحاضر در دو نوع کائوچوی طبیعی و کائوچوی مصنوعی برای تولید لاستیک و محصولات لاستیکی در سراسر دنیا کاربرد دارد. همراه ما باشید تا در ادامه نگاهی به مواد اولیه تولید لاستیک بیاندازیم و آنها را از جهت طبیعی یا مصنوعی بودن، با هم مقایسه کنیم. اما قبل از آنکه ادامه مطلب را بخوانید:
برای خرید مواد اولیه لاستیک بهصورت عمده از شرکت ویراتیس راه تجارت ویرا، با شماره 02188107725 تماس بگیرید.
منظور از مواد طبیعی و مصنوعی
قبل از آنکه بحث اصلی مقاله را آغاز کنیم، بگذارید دقیقا بگوییم منظورمان از مواد طبیعی و مصنوعی چیست. مواد طبیعی آن دسته از موادی هستند که از گیاهان، جانوران و زمین به دست میآیند و به همان صورتی که در طبیعت وجود دارند، استفاده میشوند. مواد مصنوعی حاصل تغییر و تحول مواد طبیعی به وسیله انسان یا ماشینآلات صنعتی هستند و ویژگیهای متفاوتی نسبت به مواد طبیعی دارند.
کائوچو طبیعی و مصنوعی در ترکیبات لاستیک
کائوچوی طبیعی محصولی که است که مستقیما از طبیعت بهدست میآید و در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. شیره لاتکسی و سفیدرنگ درختی به نام هیوا تولیدکننده اصلی کائوچوی طبیعی است. این نوع لاتکس ویژگیهای مطلوب مثل انعطافپذیری، ارتجاع و مقاومت بسیار خوبی دارد و تایری که با آن ساخته میشود، زیستتخریبپذیر و دوستدار محیط زیست است. چراکه تولید آن تماما از منابع طبیعی است.
درحالیکه کائوچوی مصنوعی حاصل فرایند ولکانیزاسیون کائوچوی طبیعی است. طی این فرایند کائوچو با گوگرد حرارت میبیند تا خواص آن بهبود پیدا کند. از رایجترین انواع لاستیک سنتزشده میتوان به پلیمرهای استایرن بوتادیین، استایرن بوتادیین استایرن، نئوپرن و پلییورتان اشاره کرد که همگی حاصل فرایندهای شیمیایی هستند و پایداری و استحکام مکانیکی بالاتری نسبت به کائوچوی طبیعی دارند.
مقایسه میان کائوچو طبیعی و مصنوعی

لاتکس طبیعی و سنتزی را از چند جهت میتوان با هم مقایسه کرد. اولین وجه تمایز آنها میزان انعطافپذیری و ارتجاع است که در متریال طبیعی بهمراتب بیشتر از مواد مصنوعی است. از سوی دیگر لاتکس طبیعی در برابر عوامل زیستی مثل حرارت و اکسیداسیون حساسیت بیشتری نشان میدهد و چندان مقاوم نیست. درحالی که لاتکس سنتزشده مقاومت مطلوبی در برابر این عوامل دارد. حتی در برابر مواد گوناگون نظیر حرارت، روغن و ترکیبات غیرقطبی مقاومت بیشتری داشته و پایدارتر است.
در نهایت لاتکس طبیعی بهخاطر فرایند دشوار به دست آوردنش، قیمت بالاتری دارد و لاستیکهایی که با آن ساخته شده باشند، نسبتا گرانترند.
به همین دلایل میتوان گفت بیشترین حجم کائوچوی موردنیاز در صنعت لاستیکسازی از کائوچوی مصنوعی تامین میشود. کائوچوی طبیعی در عوض برای ساخت پایههای ضد لرزش، فنرها، نوارهای لاستیکی، یاتاقان و چسب کاربرد بیشتری دارد.
برای خرید کائوچوی طبیعی و کائوچوی مصنوعی بهصورت عمده از شرکت ویراتیس راه تجارت ویرا، با شماره 02188107725 تماس بگیرید.
سایر مواد اولیه طبیعی و مصنوعی لاستیک

در کنار کائوچو مواد تشکیلدهنده دیگری در ساخت لاستیک بهکار میروند که هرکدام منشا متفاوتی دارند. مثلا کربن سیاه یا همان کربن بلک که یک پودر نرم و سیاهرنگ و از فیلرهای پرکاربرد صنعت لاستیکسازی است، از سوختن ناقص گاز طبیعی یا روغن خام بهدست میآید و یک ماده اولیه طبیعی در تولید لاستیک محسوب میشود. دوده صنعتی 330 پارس و فیلر دوده 550 پارس از پرکاربردترین انواع فیلر محسوب میشوند که میتوانید بهصورت عمده از ما خریداری کنید. گوگرد نیز یک ماده شیمیایی طبیعی است که اصطکاک لاستیک را بالا میبرد و از آن در برابر آسیبهای اشعه ماورابنفش محافظت میکند.
همچنین یکی دیگر از مهمترین مواد اولیه طبیعی لاستیک، سیلیکا یا سیلیس (ترکیبی از شن و ماسه) است که نقش تقویتکننده دارد و از جمله مهمترین مواد اولیه تولید تایر بهشمار میرود. مهمترین خاصیت این ماده اولیه بالابردن مقاومت محصول در برابر خوردگی و پارگی و کاهش مقاومت غلتشی آن است.
اما فولاد که برای ساخت کمربندهای فولادی و هستههای مهرهای لاستیک بهکار میرود، از جمله مواد اولیه مصنوعی در تولید لاستیک است. الیاف ریون، نایلون، پلی استر و آرامید که از مواد اولیه صنعت نساجی هستند و نقش تقویتکننده دارند نیز در دسته مواد اولیه مصنوعی صنعت لاستیکسازی قرار میگیرند.
انواع نرمکننده مثل روغن تایر یا رزین، آنتیاکسیدانتهایی که جهت بالابردن طول عمر لاستیک بهکار میروند، انواع شتابدهنده که پایداری حرارتی لاستیک را بالا میبرند، فعالکنندههایی که کیفیت و سرعت واکنش گوگرد با پلیمر غیر اشباع را بالا میبرند و عوامل ضدفرسودگی و سایر مواد شیمیایی نیز جزو مواد اولیه مصنوعی به حساب میآیند.
برای خرید باکیفیتترین روغن دی او پی DOP، بهترین شتاب دهنده CBS و فعالکننده اسید استئاریک بهصورت عمده، با کارشناسان ما به شماره 02188107725 تماس بگیرید.
جمعبندی
بخش عمده مقایسه مواد اولیه طبیعی و مصنوعی در تولید لاستیک، برمیگردد به قیاس میان کائوچوی طبیعی و مصنوعی که نزدیک به نیمی از وزن مواد اولیه را تشکیل میدهد. در کنار آن مواد طبیعی، معدنی و شیمیایی دیگری هم موجودند که عملکردهای خاصی در جریان تولید لاستیک دارند و تلاش کردن به تکتک آنها بپردازیم. در انتها لازم به یادآوری است که برای خرید هریک از این مواد اولیه یا دریافت مشاوره رایگان پیرامون کیفیت، قیمت و روش خرید عمده آنها، میتوانید با کارشناسان ما در ویراتیس راه تجارت ویرا تماس بگیرید. ما هر روز هفته با شمارهگیری 02188107725 پاسخگوی شما عزیزان هستیم.
در نهایت، اگر اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید، خواهشمندیم نظرات ارزشمندتان را با ما و همراهان عزیز ویراتیس در میان بگذارید.